Припомняме:В интервю пред БНР на 12 декември 2023г. евродепутатът от ДПС

...
Припомняме:В интервю пред БНР на 12 декември 2023г. евродепутатът от ДПС
Коментари Харесай

Кючюк на 12 декември: За България ще е убийствено да се съгласим на Шенген само по въздух и вода

Припомняме:

В интервю пред БНР на 12 декември 2023г. евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк обяви, че за България ще е убийствена позиция да се съгласим на Шенген единствено по въздух. 

 

" Това ще бъде съществено оттегляне от националната ни позиция, изграждана толкоз години ", посочи той.

Според него може да се приказва за разчупване на позицията в Австрия, само че то не дава отговор на " изковаваната " с години позиция на България и Румъния, а частичното приемане на двете страни не покрива упованията на техните жители.

 

" Крачка е, само че би трябвало да има явен период, пътна карта -  да се знае по кое време тъкмо България и Румъния ще бъдат пълноправни членове на шенгенското пространство. Това не може да бъде сериозната позиция. Натискът би трябвало да бъде доста мощен. "

 

Ако нямаме гаранции, че ще бъдем признати в Шенген, не би трябвало да се съгласяваме с частичното приемане по въздух в Шенгенското пространство по предложение на Австрия, безапелационен бе Илхан Кючюк и пред bTV за приемането на България първо по въздушен Шенген.

Той изясни, че позицията на България е, че дава отговор на всички критерии за Шенген.

 

Австрия слага спомагателни условия, които не са част от общините условия, и се пробва да завърши въпроса до края на годината и въпросът за приемането ни в Шенген да не стои на дневен ред пред европейския политически хайлайф, разяснява Кючюк.

 

Той посочи, че и в този момент България приема бежанци, само че не може да приема повече поради Дъблинското съглашение. Важното е по какъв начин ще действа българската страна, тъй като има контрапозиция от страна на австрийското държавно управление.

 

Кючюк уточни, че в случай че Австрия желае да ревизираме всеки, който пресича българо-турската или българо-румънската граница, това би означавало още по-усложнена конюнктура. Той настоя България да работи интензивно и с Румъния за присъединението на двете страни в Шенген. Дипломацията би трябвало да продължи интензивно да работи и политическото решение да бъде доста умно, посочи евродепутатът.

 

Според него България би трябвало да притегли на своя страна Германия и Франция за присъединението на страната ни в Шенген. Ако остане единствено Австрия, мъчно би могла да вдигне ветото си, добави той.

Позицията на България е солидна от позиция на свършена работа, счита Кючюк. Той уточни още, че е чувал " доста обикновени разкази от австрийски политици " да се разберем с Турция по въпроса с мигрантския напън.

 

Запитан за какво се упорства за засилен граничен надзор сред България и Румъния и Румъния и Унгария, Илхан Кючюк посочи, че това е " най-чувствителният съставен елемент " и би задръстило процеса на обработка на данни и информация.

 

Заплахата за унгарско несъгласие, което да се причисли към запасите на Нидерландия и Австрия, той изясни с сензитивната за Будапеща тематика за таксите върху съветския газ.

За избора на ръководител на Движение за права и свободи Кючюк съобщи, че ръководител ще бъде този, който ще е гласуван на идната конференция. Делян Пеевски би трябвало да покаже по какъв начин вижда развиването на партията, само че за какво да не е ръководител, запита той. 

Начело с Делян Пеевски на парламентарната група на Движение за права и свободи има ясно евроатлантическо болшинство, взе участие се във значими законодателни оферти и са безусловно откровени, че не вземат участие в ръководството на страната, сподели още Илхан Кючюк.

 

Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР